Peleţii sunt concentraţii de deşeuri silvice şi agricole. Peleţii sunt combustibili compacţi de 3-25 mm obţinuţi prin presare cu maşina de presat cu rotile. Peleţii cu concentraţii mai mari folosiţi la ardere, de 10-25 mm se numesc peleţi de ardere. Caracteristica de bază a peleţilor de ardere şi a peleţilor biologici folosiţi ca şi combustibili este densitatea şi concentraţia mare (1-1,3 g/cm3). Peletul biologic este fabricat din deşeuri biologice fără materiale adezive. Prin adăugarea rumeguşului, scoarţei de brad, cearei ca material de adaos al paielor se îmbunătăţeşte soliditatea. Produsele brichetate-peletate sunt foarte eficiente datorită densităţii mari şi umidităţii scăzute.
Peletul este un combustibil biologic nou. Peletul se împarte în două mari categorii:
- Peletul de lemn a cărui materie de bază este rumeguşul obţinut din lemnul curat, aşchiile.
- Peletul agricol care este obţinut din plante cu tulpină moale (paie, porumb, iarbă energetică).
Cele două categorii de peleţi se diferenţiază în primul rând prin conţinutul de cenuşă. Peletul de lemn are un conţinut de cenuşă de 1% iar peletul agricol are un conţinut de cenuşă de 3-10%. Peletul de lemn este mai scump deoarece cantităţile de pădure sunt în scădere continuă şi lemnul este transportat de la distanţe tot mai mari. Peletul agricol este mai ieftin deoarece se fabrică din deşeuri biologice obţinute din plante agricole răspândite pe tot globul. În urma muncilor agricole se formează materii biologice, resturi de plante, deşeuri din care prin presare, peletare se obţin combustibili foarte eficienţi. Conţinutul de cenuşă a peletului agricol este cu mult mai ridicat decât al peletului de lemn datorită prafului, nisipului care pătrunde în plante. Peletul de lemn are un conţinut de cenuşă de 1% iar peletul agricol are un conţinut de cenuşă de 3-10%. Calităţile de ardere a peletului agricol diferă în mare măsură de cele ale peletului de lemn. Eficienţa peletului agricol este cu mult mai mare decât eficienţa peletului de lemn. Deseori este nevoie de amestecarea mai multor tipuri de materii prime în vederea unei presări mai bune. De aceea se recomandă verificarea compoziţiei peleţilor agricoli înainte de cumpărare, deşi eficienţa şi umiditatea peleţilor se observă doar în timpul arderii. În orice caz dacă descoperiţi că peleţii nu au calităţile promise de producătorul de unde aţi cumpărat să reclamaţi acest lucru. Să nu cumpăraţi cantităţi mari de combustibil necunoscut.
Transportul, depozitarea
Peletul este un combustibil curat şi uşor de transportat. Se transportă uşor în saci de 15-20 kg. sau vărsat. În timpul depozitării peleţii sunt sensibili la umiditate. În special la peleţii agricoli, dacă sunt depozitaţi în rezervoare mai mari, se poate produce un proces de evaporare. Picăturile de vapori se scurg de pe pereţii rezervoarelor pe grămada de peleţi şi se produce un proces de fermentare biologică. În timpul depozitării peleţilor pot apărea rozătoarele.
Comentarii